At opholde sig på en pulserende arbejdsplads med mange mennesker og mange lyde kan være en udfordring. Er støjen for høj og akustikken dårlig, så vil det ofte påvirke koncentrationsevnen og produktiviteten på en arbejdsplads.

Ved at få styr på akustikken kan man faktisk forbedre arbejdsmiljøet på et kontor, på et undervisningsted eller lignende.

En dårlig akustik skaber et dårligt arbejdsmiljø

De fleste mennesker har prøvet at arbejde et sted, hvor lyden i rummet kan virke forstyrrende på koncentrationen.

Ofte vil man arbejde tæt sammen med andre mennesker, og der vil løbende på en dag være samtaler, tastelyde fra tastaturer, ringetoner fra telefoner eller lyde fra køkkenet.

Disse lyde kan have en distraherende effekt på visse mennesker, og bliver man præsenteret for disse lyde i et rum med dårlig akustik, så forstærkes effekten yderligere. Er det meget slemt med lyden på en kontorplads, så kan det faktisk nedsætte energien hos det enkelte individ og påvirke den samlede præstation.

Hos Lydac Akustik er de bevidste omkring de frustrationer som dårlig akustik kan medføre, og de tilbyder derfor deres kunder skræddersyede løsninger til specifikke behov og æstetiske præferencer.

Akustikplader behøver ikke at være grimme

Vi kender alle de velkendte, hvide akustikplader, som man ofte ser på vægge og i lofter i større institutionsbygninger. Dette er sjældent et flatterende syn, og mange vælger akustikløsningerne fra, da de ikke vil gå på kompromis med deres æstetiske præferencer.

Men der findes faktisk akustikplader i alle former og farver, hvor du selv kan være med til at bestemme, hvad der skal hænge på væggene i kontoret.

Dekorative plader kan nemlig bestå af print, som du som kunde selv kan være med til at bestemme. Her kan du eksempelvis vælge en akustikplade med virksomhedens logo, motiverende motiver eller beroligende motiver af naturen.

Du behøver således ikke at fravælge det flotte kontor i jagten på en bedre akustik, og du kan faktisk kombinere den gode indretning med den gode lyd.

Hvad er akustik egentlig?

Når vi taler om akustik, så taler vi generelt om hvordan lyden opfører sig i et givent rum. Akustikken refererer således ikke udelukkende til højden på lyden, men til lydens samlede interaktion med de nærliggende elementer.

I et rum med god akustik er det vigtigt at vigtige lyde som tale og musik kan høres klart og tydeligt, mens støjende elementer automatisk bliver reducerede.

I et rum med knap så god akustik, der vil de uønskede lyde komme mere til udtryk og i visse tilfælde overdøve de ønskede lyde.

Generelt er det svært at definere hvad støj eller uønskede lyde egentlig er, men man kan sige at der er tale om lyd som forstyrrer og irriterer os. Rare stemmer til en ellers hyggelig sammenkomst kan hurtigt blive støj, hvis den pågældende sammenkomst foregår i et lokale med dårlig akustik.

Helt essentielt er det at tage højde for efterklangstiden i et rum, når man skal skabe et godt arbejdsmiljø. Her er der tale om den tid det tager fra en lyd stopper til den dør ud i lokalet.

Er efterklangstiden for lang, så vil det skabe støj, og så bør man overveje en lyd-absorberende løsning.