Det er vigtigt, at dit barn sidder sikkert i bilen. Men op til 20% af danskerne bruger ikke den autostol, de har, rigtigt. Du kan her læse nogle gode råd, om hvordan man bruger udstyret korrekt, og på den måde kan du sikre, at dit barn sidder trygt og sikkert i bilen.

Sørg for, at autostolens sele sidder godt fast

Det er vigtigt, at autostolens sele ikke sidder for løst. Hvis de sidder for løst vil børnene lege med dem, så de skal sidde godt fast. Korrekt placerede sele skal naturligvis ikke sidde for stramt på barnet. Sørg også for at fjerne eventuelle store jakker og trøjer, da f.eks. vinterfrakker betyder, at man må løsne selen lidt, hvilket gør den langt mindre effektiv.

Vælg den rigtige autostol

En af de største udfordringer ved en autostol sikkerhed er simpelthen at vælge det rigtige sæde til dit barn. Der er så mange forskellige typer, at det kan være svært at finde den helt rigtig. Hvis du er tvivl, skal du blot klikke på Autostol.dk. Her kan du finde en guide, der vil hjælpe dig til at finde lige de autostol, du leder efter.

Undersøg, om autostolen passer til din bil

Det er vigtigt at undersøge om autostoler passer til din bilmodel. Derudover skal du også være opmærksom på, om autostolen skal bruges i en eller flere biler. Hvis autostolen skal bruges i flere biler, er det vigtigt at gøre sig klar, om den f.eks. skal bruges med isofix. Når du vælger autostol, skal den naturligvis passe til den bil, I bruger mest.

Skal du købe en brugt autostol?

Der er bestemt ikke noget galt i at købe en brugt autostol. Men hvis du vælger denne løsning, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Først og fremmest skal du tjekke at autostolen ikke har skader eller mangler, der kan være et problem i forhold til sikkerheden. Derudover skal du være sikker på, at autostolen opfylder alle de krav og godkendelser, som der skal opfyldes ifølge loven. Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, du ikke køber en autostol, der har været impliceret i et trafikuheld. Dette kan nemlig være meget skadeligt, og derfor opfylder den ikke de krav, der stilles til en autostol.

Husk at justere autostolen i den rigtige vinkel

Det er helt afgørende, at du placerer autostolen i den rigtige vinkel. Bagsiden af bagudvendte autostole skal have en vinkel på mellem 30° og 45°. Det er meget vigtigt, for hvis vinklen ikke er korrekt, glider barnet mod forsiden af bilen i et sammenbrud og belaster deres nakke og skuldre. Nyfødte og spædbørn skal være tilbagelagt mindst 35 °, da deres nakke muskler ikke kan støtte deres hoveder. Når dit barn bliver lidt ældre, kan autostolen være lidt mere oprejst, hvis stillingen er behagelig for dem.