Danmark er en nation af glade cyklister, og næsten halvdelen af alle danskere cykler flere gange i løbet af ugen. Men det er vigtigt at være opmærksom i trafikken, og der er flere ting, du kan gøre for at forebygge uheld på cyklen. Her kan du læse nogle gode råd, der giver dig mere sikkerhed, når du cykler.

Tjek din cykel

Før du begynder at cykle, er det vigtigt, du tjekker din cykel og undersøger, at alt er som det skal være. Det er derfor vigtigt, at du tjekker, dine dæk er korrekt oppustet, dine bremser er i god stand, og at din kæde er godt smurt. Derudover skal du naturligvis have lys på cyklen og sørge for, at ringeklokken virker.

Husk cykelhjelmen

Før du begiver dig ud i trafikken, skal du altid have cykelhjelm på. Det er vigtigt, at du vælger en hjelm med CE-mærke og et EN 1078 godkendelsesmærke, på den måde ved du, at den opfylder de krav, der stilles til en godkendt cykelhjelm. Det er vigtigt, at cykelhjelmen sidder korrekt, og den skal derfor:

  • Sidde vandret på hovedet cirka 2 cm. over øjenbrynet
  • Remmene skal sidde godt fast, uden det bliver for stramt.
  • Tjek hjelmen en gang om ugen for at se, om alt sidder ok.
  • Hvis cykelhjelmen får et voldsomt slag, skal den efterfølgende skiftes ud.
  • Husk at skifte dit barns cykelhjelm ud, i takt med det vokser.

Følg færdselsloven

Det er naturligvis vigtigt, at du overholder færdselsloven. Du skal således altid køre i samme retning som andre køretøjer på vejen, overholde alle tegn og signaler og tage hensyn til andre cyklister og trafikanter. Kig dig altid for, før du drejer og undgå at tage nogle chancer. Husk at være opmærksom på trafikken og undgå at tale i mobiltelefon, mens du cykler.

Brug en sikker cykelstol til dit barn

Når du skal finde en cykelstol til dit barn, skal du først finde ud af, om du vil have en cykelstol, der anbringes bag på cyklen, eller et høstsæde, som er den cykelstol, som sættes forrest på cyklen. Den cykelstol, der placeres bag på cyklen, er den mest populære og også den mest sikre. Hvis du vil vide alt om cykelstole, skal du blot gå til Cykelstol.dk. Her kan du få al den information, du har brug for, så du vælger den helt rigtigt cykelstol.

Undgå højresvingsulykker med lastbiler

Det allerfarligste sted i trafikken du kan befinde dig, er omkring en lastbils forhjul, når den skal dreje. Det er nemlig her langt de fleste højresvingsulykker sker, da chaufføren ikke har mulighed for at se cyklisten. Men heldigvis er der gode råd at følge for at undgå uheld.

  • Vær opmærksom på lastbiler bag dig eller ved siden af dig
  • Kør langsomt, når du kommer til et kryds
  • Vær sikker på, at lastbilen holder helt stille, før du kører frem
  • Hvis du er i tvivl om lastbilen har set dig, så hold stille, og vent med at køre, til den har passeret dig.