Man kan nyde mange skønne og uforglemmelige timer til søs, men grundlaget for en fuldendt oplevelse på de blå bølger afhænger af, om du som kaptajn har respekt for havet samt tager alle de nødvendige forholdsregler for at forebygge eventuelle ulykker til søs.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvilke artikler og produkter der er essentielle at anskaffe sig, når du leder efter sikkerhedsudstyr til søs. Nogle elementer er obligatoriske og lovpligtige, mens andre blot anbefales — men selvom du forhåbentlig aldrig får brug for dit sikkerhedsudstyr, er det altid bedst at være på den helt sikre side.

Hav rigeligt med redningsveste om bord

En af de vigtigste former for sikkerhedsudstyr, du kan have med om bord under sejlturen, er redningsveste. Det er ikke blot en god idé, men lovpligtigt at have redningsveste nok til alle passagerer om bord samt at være sikker på, at de passer i størrelsen. En redningsvest skal passe til den enkelte passagers kropsbygning og alder — eksempelvis kan børn ikke benytte redningsveste til voksne.

Når det kommer til redningsveste, kan du med fordel holde øje med, om de redningsveste, du vil købe, har de rigtige godkendelser. En af de bedste godkendelser, en redningsvest kan få, er en SOLAS-godkendelse. Herudover er ISO-godkendelsen også værd at holde øje med.

Husk redningskransen

Det vigtigste ved redningskranse er deres farve og materiale. Den iøjnefaldende farve gør det nemt at få øje på kransen, når den kastes ud på havet, og et holdbart og solidt materiale sørger for, at de er modstandsdygtige, kan klare alle situationer og ikke punkterer.

Når du køber redningskranse, kan du med fordel også kigge efter tilbehør til redningskranse, såsom holdere til både kransen og kastelinen.

Nødlys der holder længe

Nødlys er det sidste, man har lyst til at bruge, men også noget, man nødigt vil mangle. Derfor er det altid en god idé at sørge for at opbevare nogle stykker på båden under sejlturen. Der findes forskellige former for nødlys, så det er en god idé at finde ud af, hvad man vil have, inden man køber ind.

Der findes elektriske nødlys, som kan anbefales for deres høje sikkerhed og gode funktion. Disse former for nødlys kan i modsætning til pyrotekniske varianter lyse i op til fem timer, hvilket forbedrer dine muligheder for at blive opdaget.

Vær på den sikre side med det rette brandslukningsudstyr

Brand kan opstå alle steder, og både er ingen undtagelse. På en båd udgør en brand en stor sikkerhedsfare, og derfor er det vitalt at have brandslukningsmuligheder om bord, som med det samme kan tages i brug, så alle former for ild kan kontrolleres og en livsfarlig brand kan afværges.

Det giver mening at investere i flere forskellige former for brandslukningsudstyr, da brande kan opstå forskellige steder på en båd og skulle slukkes på forskellige måder. For eksempel kan en brand i motorrummet slukkes med automatisk brandslukningsudstyr. Andre steder på båden kan du placere skumslukkere, pulverslukkere eller brandtæpper. Det er naturligvis også en god idé at sætte røgalarmer op flere steder på båden.