Rigtig mange danskere har et arbejde hvor de sidder foran en computer, på en kontorstol i rigtig mange timer. Der bliver i medierne talt rigtig meget om hvordan hårdt fysisk arbejde slider på kroppen, men mange glemmer faktisk at stillesiddende og fikseret arbejde også skader på kroppen. Der er heldigvis meget både du og din arbejdsplads kan gøre for at undgå skader af at sidde på kontorstol.

Hvad sker der i kroppen?

Rigtig mange mennesker er slet ikke klar over, hvor skadeligt et stillesiddende arbejde faktisk er. Det der sker i din krop når du sidder ned, er at alt fra taljen og nedefter simpelthen bliver slukket. Det vil sige nogle af de allerstørste muskelgrupper såsom lår og baller. Mange mennesker begynder også at synke sammen i ryggen og kan enten få en lille pukkel lige under nakken, eller udvikle en C formet ryg.

Du får spændingshovedpine der stammer fra din nakke og dine skuldre, og du vil få ondt i din arm, og hånd, det der kaldes musearm. Derudover skader du også dine øjne af at se ind i en skærm i mange timer. Din puls bliver aldrig udfordret og blodet får ikke lov at blive skubbet lidt ekstra til rundt i din krop, hvilket på længere sigt også kan give dig helbredsmæssige problemer.

Hvad kan arbejdspladsen gøre?

Hvis du har et arbejde hvor jeres arbejdsopgave hovedsageligt foregår foran computeren, så bør du snakke med din leder omkring forskellige tiltag. For det første skal alle have hæve sænkeborde, sådan at det er muligt at stå op og udføre sig arbejde.

Derudover er der flere og flere arbejdspladser der investerer i pilatesbolde, som engang imellem kan gøre det ud for kontorstolen. Hvis du sidder på en pilatesbold vil du holde din underkrop i gang, og du vil derfor ikke sidde i samme stilling hele tiden. Din arbejdsplads kan også købe musemåtter der har en ekstra bule foran, sådan at den støtter armen og hånden bedre.

Fortæl din chef omkring de skader stillesiddende arbejde forsager, sådan at han eller hun også husker at gøre sine medarbejdere opmærksomme på at de skal huske at stå op, og at de skal huske at få bevæget kroppen i pauserne.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du arbejder hjemmefra, skal du selvfølgelig selv indrette dit hjemmekontor. Her bør du også købe et hæve sænkebord, en god kontorstol og en pilatesbold. Det kan selvfølgelig være lidt dyrt, men det er godt givet ud i det lange løb. Hvis du er nødt til at låne penge til dette, så er det en god ide at gå ind og sammenligne lån, så du ikke bliver snydt samt finder det mest fordelagtige lån.

Der er også en række andre tiltag du selv kan tage, både hvis du arbejder hjemmefra eller hvis du arbejder ude, ovenstående er blot nogle ideer. Det handler om at finde det der er vigtigt for dig, men det vigtigste er at tænke, at; den næste arbejdsstilling er den bedste – dvs. skift arbejdsstilling ofte, så du ikke er for stillesiddende.