Du har måske hørt om en ejeraftale, men det er ikke helt sikkert, at du ved lige præcis hvad det er, eller hvad det indebærer. Det er en ting der er sikkert, og det er at en ejeraftale er vigtig for enhver virksomhed der har flere ejere eller ejerandele. Her kan du læse om hvorfor. 

En forsikring mod kaos

Hvad er en ejeraftale? En ejeraftale er en aftale der indgåes mellem ejere i en virksomhed eller et ApS, der der er flere ejere. Ejeraftalen skal helst indgåes når virksomheden stiftes, men kan i princippet oprettes når som helst i selskabets levetid. Det er dog en god ide at aftale skilsmissen, mens man stadig er venner – og det præcis det en ejeraftale er. En ejeraftale skal sikre at der klare regler og en handlingsplan, hvis der opstår forskellige konflikter indad i virksomheden.

Konflikter kommer i alle afskygninger, men det kan for eksempel handle om immaterielle rettigheder, konkurrerende virksomhed eller arbejdsforhold. Det er også en fremgangsmåde for hvad der skal ske, hvis en af ejerne bliver umyndiggjort eller dør. En ejeraftale er spilleregler for hvad der skal ske, og hvordan man skal optræde, hvis der opstår en konflikt. En ejeraftale er et tillæg til vedtægterne, og ikke en erstatning. Vigtigheden af denne aftalen ligger naturligvis i, at man kan forhindre at der sker splittelse indad i virksomheden, i tilfælde af en konflikt.

Hvordan oprette ejeraftale?

Det er nemt at oprette en ejeraftale og det er som nævnt bedst at oprette den når man stifter selskabet. Det er intet i vejen for at man kan gøre det senere, men det er svært at tænke sig til at man måske en dag bliver uvenner, hvis virksomheden er i vækst. Derfor er det en aftale som det er godt at have på plads fra start.

En ejeraftale er også en ypperlig måde at starte en diskussion om, hvad man gør i forskellige tilfælde. Det er en godt både at opdage faldgruber på, og være opmærksom på, hvad der kan ske. Ejeraftale for ApS kan man oprette med juridisk bistand. Det er ikke en god ide at bruge en juridisk skabelon for ejeraftale. En ejeraftale burde skræddersyes til jeres virksomhed med hjælp af en advokat, så man kan få en aftale der passer perfekt til de forhold der er i jeres selskab. Der findes ingen form der passer for alle, og ejeraftalen skal indeholde punkter, der er relevante for jer.