Står du overfor at skulle træffe valget om, hvilken uddannelse du skal starte på? Og er det svært at finde du af, hvad du skal give dig i kast med? Så er du ikke alene. Rigtig mange unge står år efter år i den samme situation. Uddannelsesvalg er en stor beslutning at skulle tage, og det er ikke kun din interesse nu og her, du skal forholde dig til. Du skal også tænke over, hvad du kunne tænke dig at lave mange år ud i fremtiden.

Derudover har du formentligt også med i dine overvejelser, om du har lyst til at flytte langt væk for at uddanne dig, eller om du foretrækker en uddannelse tæt på. I dette blogindlæg får du tips til, hvordan du kan finde frem til din drømmeuddannelse.

Hvad er dine interesser?

Det er ikke kun professionelle sportsudøvere, der kan forene arbejdsliv med interesse. Det kan du også. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge af uddannelse, så prøv at lav en liste med ting, du interesserer dig for. Du kan også lave en liste med ting, du bestemt ikke har interesse for. De to lister kan bruge til udelukkelsesmetoden.

Har du eksempelvis interesse for nyheder og politik, og var kemi ikke dit yndlingsfag på gymnasiet? Så skal du formentligt kigge mere efter samfundsfaglige uddannelser end naturvidenskabelige. Kan du lide at være kreativ og praktisk, men kan du derimod ikke overskue tanken om at sidde i en forelæsningssal? Så kan du rette blikket mod en erhvervsuddannelse i stedet for en universitetsuddannelse. Er det svært at sætte ord på dine interesser? På Tjeck Magazine er der samlet en række råd fra og gode historier om unge, du vil kunne hente inspiration fra.

Find informationer og undersøg flere muligheder

Når du har indskrænket dit interessefelt og fået en indikation på, hvilken retning der kan være ideel for dig, så skal du i gang med informationssøgningen. Dine interesser og styrker kan formentligt komme i spil på mange forskellige uddannelser. Kan du lide at arbejde med tal, kan du eksempelvis læse matematik og økonomi, men matematik er også relevant i forhold til tekniske uddannelser.

Det gælder blandt andet datalogi og ingeniøruddannelser. Der kan altså være mange veje at gå med én interesse. Inden du bider dig fast på en uddannelse, er det derfor en god idé at undersøge lignende alternativer. Undersøg uddannelsernes opbygning og studieordning. Her kan du læse mere om de specifikke fag, og du får et indblik undervisningsformen og studiemiljøet.

Hvor ser du dig selv i fremtiden?

Det er imidlertid ikke kun indholdet på uddannelsen, du skal forholde dig selv. Selvom det ikke altid er let og muligt at forholde sig til fremtiden, kan du ikke komme udenom, at fremtiden har en indflydelse på dit studievalg. Du skal naturligvis være drevet af din passion og ikke vælge ud fra, hvad andre siger og mener. Det er trods alt dig, der skal gennemgå uddannelsesforløbet. For at sikre dig en fremtid på arbejdsmarkedet er det alligevel en god idé at undersøge, hvilke muligheder du har med dine udsete uddannelser.

Hvordan er jobmulighederne nu? Hvordan har jobmulighederne været før? Hvilke muligheder er der for at tage uddannelsen i andre retninger? Derudover kan det være fordel at overveje, om det, du interesserer dig for nu og her, også er noget, der fanger dine interesse om fem eller 15 år.