Nu hvor efteråret har meldt sin ankomst og graderne lige så langsomt begynder at falde, leder vi måske alle sammen efter enten aktiviteter der kan underholde os eller måske prøver vi at nå alt hvad der skal gøres inden vinteren. Vi kan hjælpe dig på vej med et par gode råd.

Selvom nogle mennesker foretrækker at slappe af med den teknologi, de har i hånden og den store mængde online muligheder der er, de forskellige slags spil, for eksempel online-titler der træner hjernen som kasino eller skak, et quizspil og så videre, til det store udvalg af apps og platforme som Facebook eller Netflix, foretrækker andre stadig at blive underholdt i naturen. Denne nydelse handler ikke nødvendigvis om at dyrke sport udendørs, men om at være i kontakt med naturen ved at være i kontakt med den. Så for dem, der ønsker at nyde naturen for eksempel i sin egen have, så er der her er nogle ideer til at forberede haven til denne efterår og vintersæsonen.

Det kan godt virke som et større projekt at gøre din have klar til vinteren og der er flere ting man skal være opmærksom på. Der findes jo selvfølgelig et hav af forskellige planter og regler/råd, men lad os sammen se på de vigtigste og mest nødvendige.

Hvorfor skal haven gøres vinterklar? Man kan sige det afhænger meget af hvilken slags planter man gror i sin have, men overordnet set er det altid en god ide lige at gå haven i gennem, inden frosten melder sin ankomst. De planter der gror og vokser naturligt i Danmark, kan klare sig selv, de kræver ikke meget, men mange haver har andre planter, som knoldplanter, citrustræer, sommerplanter, potter osv. Lad os se på de forskellige ting man kan gøre for at bevare sin dejlige planter.

  • Gør dine blomsterbede klar ved at vurdere om de visne blomsterplanter der er ”flerårige”, skal fjernes eller ej. Visnede stauder kan faktisk se helt fortryllende ud om vinteren, men endnu mere vigtigt så beskytter de tørre stænger faktisk planten mod kulde og nogle af dem bærer på frø. Så du skal ikke være for hurtigt til at klippe dem ned, lad dem endelig stå til lige omkring når foråret starter. Udover de visne stauder, er det altid en god ide at fjerne nedfaldne blade og andet skidt på jorden, for at gøre det lidt pænere at se på.
  • Dine frugttræer skal nok passe sig selv, men har du for eksempel hindbærbuske så er det bedst at de stængler ned der båret frugt. Skær dem af helt ned til jorden. Dine brombærranker skal skæres ned til der kun er 3-6 grene tilbage og vær opmærksom på med dine frugtbuske at du fjerner gammel frugt og døde blade, så ikke insekter eller sygdomme overvintre deri.
  • Det er en god ide at slå græsset en sidste gang i løbet af oktober, men slå det ikke for kort. En passende længde vil være omkring 3-5cm. Husk også på at det ikke er godt for græsset hvis du lader det slåede græs eller mange visne blade ligge tilbage på plænen. Og så ser det jo heller ikke særlig pænt ud.
  • Husk for alt i verden også at tjekke om dine krukker er frostsikre. Der er ikke noget værre end at ens dyrebare krukker er sprækket i stykker når man når til foråret igen og er klar til at bruge dem.
  • Har du en kompost i din have er det en god ide at få bruge godt af den, fx rundt om dine frugttræer og buske, og derefter vende den godt før vinteren. Hvis ikke du føler der er ”godt gang” i din kompost så giv den lidt gødning og en omgang vand, så bliver den god igen og er klar til næste gang du skal bruge den.
  • Sidst men ikke mindst, husk at sætte dine havemøbler væk eller sørg for at de mindre ting der ikke vejer meget, er fikseret. Der kan godt komme voldsomme storme i løbet at efterår og vinter og vi ønsker ikke at nogle af vores ting skal gå i stykker.

Hvis du har gået listen her i gennem, så kan du vist godt sige din have er vinterklar! Og ellers siger vi bare, god arbejdslyst.